Édesítőszerek: vajon melyik a legjobb cukorpótló?
Hasznos tanácsok a karácsonyi sütéshez cukorbetegek, diétázók számára.
Az édesítőszerek olyan anyagok, amelyek édes ízt kölcsönöznek az ételeknek és italoknak. Bizonyos édesítőszerek, mint például az asztali cukor, károsak lehetnek a cukorbetegek számára. Ezzel szemben léteznek alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, amelyek lehetővé teszik, hogy a cukorbetegek is élvezhessék az édességeket anélkül, hogy negatívan befolyásolnák vércukorszintjüket.
Számos alternatív édesítőszer áll rendelkezésre, melyek mindegyike különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik.
Az American Diabetes Association (ADA) szerint azonban, bár a nulla kalóriatartalmú édesítőszerek nem okozhatnak azonnali vércukorszint-emelkedést, arra sincs bizonyíték, hogy hosszú távon segítenék a vércukorszint csökkentését. A legjobb, ha az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket mértékkel használjuk a változatos, szénhidráttudatos étrend részeként.
Stevia
A Stevia egy természetes édesítőszer, amely a Stevia rebaudiana növényből származik. Előállítása során a gyártók a növény leveleiből szteviol-glikozidok nevű vegyületeket vonnak ki. Ez a nagymértékben feldolgozott és tisztított termék körülbelül 300-szor édesebb az asztali cukornál, így csak kis mennyiséget kell belőle használni.
A steviának számos előnye és hátránya van, amelyeket a cukorbetegeknek figyelembe kell venniük. Előnyei közé tartozik az, hogy kalóriamentes és nem emeli meg a vércukorszintet. Hátránya, hogy gyakran drágább, mint más cukorhelyettesítők, valamint sokak számára kellemetlen, keserű utóízzel rendelkezik. Emiatt egyes gyártók más cukrokat és összetevőket adnak hozzá, hogy kiegyensúlyozzák az ízét, ami viszont csökkentheti a termék cukorbetegek számára való alkalmasságát. Emellett fogyasztása után néhányan hányingerről, puffadásról és gyomorpanaszokról számolnak be.
Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) a nagy tisztaságú szteviol-glikozidokból készült édesítőszereket az "általánosan biztonságosnak elismert" (GRAS) kategóriába sorolja. Azonban az FDA nem tartja biztonságosnak a Stevia levelet vagy a nyers Stevia kivonatokat, és az Egyesült Államokban például illegális ezeket a termékeket értékesíteni vagy importálni.
Az FDA szerint a stevia elfogadható napi beviteli értéke 4 milligramm/kilogramm (mg/kg) az ember testtömegére vonatkoztatva Tehát egy 60 kg, azaz 132 font (lb) súlyú személy naponta biztonságosan fogyaszthat 9 csomagot a stevia tablettás édesítőszer változatából.
Tagatóz
A tagatóz a fruktóz egy olyan formája, amely körülbelül 90%-ban édesebb, mint a szacharóz. Bár kis mennyiségben megtalálható egyes gyümölcsökben, mint például az alma, a narancs és az ananász, a gyártók általában tejből vonják ki. Az élelmiszeriparban alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként, textúrázóanyagként vagy stabilizátorként használják.
Az FDA a tagatózt "általánosan biztonságosnak elismert" (GRAS) minősítéssel látta el, és a tudósok érdeklődéssel vizsgálják a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében rejlő lehetőségeit, főleg azért, mert alacsony a glikémiás indexe.
A tagatóz különösen előnyös lehet azok számára, akik alacsony GI diétát követnek, így a cukorbetegek is biztonságosabban fogyaszthatják. Azonban meg kell jegyezni, hogy ez a cukorhelyettesítő általában drágább, mint más alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, és esetenként nehezebb is megtalálni a boltok polcain.
Szukralóz
A szukralóz egy mesterséges édesítőszer, amely körülbelül 600-szor édesebb, mint az asztali cukor, ráadásul nagyon kevés kalóriát is tartalmaz. Ez az egyik legnépszerűbb, széles körben elérhető mesterséges édesítőszer.
A gyártók a rágógumitól a pékárukig számos termék édesítéséhez adják hozzá a szukralózt. Hőstabil, ezért népszerű választás cukormentes sütéshez és forró italok édesítéséhez. Így a többi mesterséges édesítőszerekkel ellentétben a szukralóz magas hőmérsékleten is megőrzi ízét.
Az FDA általános célú édesítőszerként engedélyezte a szukralózt, és 5 mg/testtömegkilogramm ADI-értéket állapított meg. Ez azt jelenti, hogy például egy 60 kg-os ember egy nap alatt akár 23 csomag szukralóz tablettás édesítőszert is elfogyaszthat biztonságosan.
Néhány tanulmány azonban egészségügyi aggályokat vetett fel vele kapcsolatban. Egy tanulmány például megállapította, hogy a szukralózt fogyasztó hím egerekben nagyobb valószínűséggel alakultak ki rosszindulatú daganatok.
Tudni kell azonban, hogy az állatkísérletek ugyan nem feltétlenül jelzik, hogy egy anyag jelentős kockázatot jelent-e az emberekre nézve, ennek ellenére komoly jelzésértéke van, tehát további kutatásokra van szükség a szukralóz emberre gyakorolt hatásáról a biztonságosság megállapításához.
Aceszulfám-kálium
Az aceszulfám-kálium, más néven aceszulfám K vagy Ace-K egy mesterséges édesítőszer, amely körülbelül 200-szor édesebb, mint az asztali cukor. A gyártók gyakran kombinálják más édesítőszerekkel, hogy csökkentsék keserű utóízét.
Az FDA az aceszulfám-káliumot alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként hagyta jóvá. Összességében több mint 90 vizsgálat eredményei támasztja alá a biztonságosságát. Az FDA szerint az aceszulfám-kálium ADI értéke 15 mg/testtömegkilogramm. Ez egyenértékű azzal, hogy egy 60 kg (132 font) súlyú személy naponta 23 csomag asztali édesítőszert fogyaszt el ebből az összetevőből.
Bizonyos, egereken végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy az aceszulfám-kálium és a súlygyarapodás között lehetséges kapcsolat áll fenn, de további, embereken végzett kutatásokra van szükség ennek a kapcsolatnak a feltárásához.
Szacharin
A szacharin széles körben elérhető, nulla kalóriát tartalmaz, és 200-700-szor édesebb, mint az asztali cukor.
A '70-es években biztonsági aggályokat fogalmaztak meg vele kapcsolatban, miután egy kutatás laboratóriumi patkányoknál kapcsolatot talált a szacharin és a húgyhólyagrák között.
Mára azonban több mint 30 humán tanulmány támasztja alá a szacharin biztonságosságát, és a National Institutes of Health már nem tekinti úgy, hogy ez az édesítőszer rákot okozhat.
Az FDA a szacharin ADI-értékét 15 mg/testsúlykilogrammban határozta meg, ami azt jelenti, hogy egy 60 kg-os ember naponta legfeljebb 45 csomagot fogyaszthat az édesítőszer tablettás változatából.
Neotám
A neotám egy alacsony kalóriatartalmú mesterséges édesítőszer, amely körülbelül 7000-13000-szer édesebb, mint az asztali cukor. Jól viseli a magas hőmérsékletet, ezért alkalmas sütéshez is.
Az FDA 2002-ben engedélyezte a neotamot általános célú édesítőszerként és ízfokozóként minden élelmiszerhez - kivéve a húsokat és a baromfit. Az FDA szerint több mint 113 állatkísérlet és humán vizsgálat támasztja alá a neotám biztonságosságát. Az FDA a neotámra vonatkozó ADI-értéket 0,3 mg/testtömegkilogrammban határozta meg. Ez egyenértékű azzal, hogy egy 60 kg súlyú ember naponta 23 csomag neotám asztali édesítőszert fogyaszt el.
Szerzetesgyümölcs, szerzetesek körtéje
A szerzetesgyümölcs, amelyet Lo Han Guo vagy Swingle gyümölcs néven is ismerünk, egy kicsi, kerek gyümölcs, amely Délkelet-Ázsiában terem. Ott az emberek évszázadok óta használják a hagyományos kínai orvoslásban emésztést segítő szerként.
Egyes gyártók a szárított szerzetesek körtéjéből kalóriamentes, szénhidrátmentes édesítőszert készítenek. Ez körülbelül 250-szer édesebb, mint az asztali cukor, és nem befolyásolja az ember vércukorszintjét.
Számos ételhez és italhoz adhatunk ilyen édesítőszert. Magas hőmérsékleten stabil, de nem alkalmas cukor alternatívájaként olyan pékárukban, amelyeknek a textúra és a szerkezet kialakítása miatt szüksége van a cukorra.
Az FDA 2010-ben hagyta jóvá a szerzetesgyümölcs-kivonatot élelmiszer-adalékanyagként. A szerzetesek körtéjét mindenki számára biztonságosnak ismerte el, beleértve a terheseket és a gyermekeket is, és engedélyezte a használatát élelmiszerekben és italokban. Nem állapított meg azonban ADI-t a szerzetesgyümölcsre vonatkozóan.
Allulóz
Az allulóz egy alacsony kalóriatartalmú cukor, amely természetes módon előfordul néhány gyümölcsben és zöldségben, például fügében, mazsolában és jackfruitban. Körülbelül 70%-ban olyan édes, mint az asztali cukor, de csak 10%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz. Nem növeli a vércukorszintet, és nem táplálja a fogszuvasodást okozó fogbaktériumokat.
Más mesterséges édesítőszerekkel ellentétben az allulóz sütésre alkalmas, és cukorként működik.
Az FDA az allulózt GRAS kategóriába sorolta, de nem állított be ADI-t.
Mi a helyzet az agave nektárral?
Az agave nektár vagy szirup agavé növényekből származik. Bár a márkák gyakran a cukor egészséges alternatívájaként forgalmazzák, cukortartalma miatt nem alkalmas cukorbetegek számára.
Az agavé nektár fruktózt, vagyis gyümölcscukrot tartalmaz. A fruktóz lassabban bomlik le, mint a szacharóz, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz. Emiatt az agavészirupnak alacsony a GI-index minősítése.
A GI-index azonban nem az egyetlen szempont a cukorbetegek számára. Az ADA az agavé nektárt a kukoricaszirup, a méz és az asztali cukor mellett a "hozzáadott cukor" példájaként sorolja fel, amelyre a cukorbetegeknek figyelniük kell az élelmiszerek címkéjén. A nagy mennyiségű hozzáadott cukor fogyasztása hozzájárulhat a prediabéteszhez, a 2-es típusú cukorbetegséghez és az elhízáshoz.
Ezeket érdemes mérlegelni, amikor édesítőszert választ
- Rendeltetésszerű felhasználás: sok cukorpótló nem bírja a magas hőmérsékletet, így nem alkalmasak sütéshez.
- Szükségesség: Néha lehetőség van arra, hogy egy ételt édesítőszerek helyett mással édesítsünk (pl. gyümölccsel).
- Költség és elérhetőség: egyes cukorhelyettesítők drágák, míg mások ára közelebb áll az asztali cukoréhoz. Ezenkívül egyes cukorhelyettesítők szélesebb körben elérhetők, mint mások.
- Íz: egyes cukorhelyettesítőknek, például a stevia-nak keserű utóíze van, amelyet sokan kellemetlennek találhatnak.
- Természetes kontra mesterséges: vannak, akik szívesebben használnak természetes édesítőszereket, mint például stevia-t, a mesterséges cukorhelyettesítők helyett. Azonban, mint ahogy az agave nektár példája mutatja, a „természetes” nem mindig jelent jobbat.
Összegezve
- A megfelelő édesítőszerek igen fontosak a cukorbetegek étrendjében.
- Vannak alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, amelyek segíthetnek az édes ételek élvezetében.
- A stevia egy természetes édesítőszer, amely kalóriamentes és nem emeli meg a vércukorszintet.
- A tagatóz is egy alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, amelynek alacsony a glikémiás indexe.
- A szukralóz egy hőstabil mesterséges édesítőszer.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Az édesítőszerek tényleg rákot okoznak? Vakcinainfó - az orvos válaszol