Alacsony energiatartalmú édesítőszerek - és a 2-es típusú cukorbetegség?
Az INSERM tanulmánya nem állapított meg semmilyen ok-okozati összefüggést. Állásfoglalás a cukrozott italok illetve az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggésről szóló tanulmány publikációja kapcsán.
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) megvizsgálta a Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet (INSERM) által a cukrozott italok illetve az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggésről készített tanulmányt.
"Bár a jelen tanulmány, mint a cukorbetegségre vonatkozóan végzett bármely munka, érdeklődésre tarthat számot, azonban bizonyos mértékű óvatossággal érdemes azt megközelíteni" – mondta Hugues Pitre, az ISA elnöke. "Az iparág résztvevőiként természetesen figyelemmel kísérünk minden új tudományos adatot a témában. Mindazonáltal megleptek bennünket a tanulmány következtetései, amelyek ellenkeznek az alacsony energiatartalmú édesítőszerekről, az azok fogyasztásáról és előnyeiről rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok zömével" – tette hozzá.
Az ISA felhívja a figyelmet arra, hogy ezen epidemiológiai, így megfigyelésen alapuló tanulmány alapján az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó üdítőitalok és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti ok-okozati kapcsolat nem bizonyítható, ahogyan erre maguk a szerzők is rámutatnak. Például, szükséges megjegyezni, hogy a szerzők nem vizsgálták az ételfogyasztást, elemzésük csak az italokra korlátozódik.
"Ismeretes, hogy a 2-es típusú cukorbetegség olyan többtényezős betegség, amely rengeteg általános jellegű tényezővel van összefüggésben, ilyen például különösen az étrend és az életmód" – mondta Dr. Hervé Nordmann, az ISA tudományos bizottságának elnöke.
A cukorbetegség kialakulását egy sor általános tényező jelezheti: elhízás, fizikai inaktivitás, életkor, etnikai származás, örökletesség, korai terhességi cukorbetegség stb. Ismert, hogy az elsődleges kockázati tényező az energiaegyensúly hiánya (nagyobb az energiabevitel, mint az energia-felhasználás). Mivel az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok nem járulnak hozzá a kalóriabevitelhez,valójában segítik az energiabevitel kézben tartását.
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) egy, a belga törvények szerint bejegyzett, az alacsony energiatartalmú édesítőszerek gyártóit és felhasználóit képviselő non-profit szervezet.
Az ISA-t elismeri az Európai Bizottság, nemzeti és nemzetközi szabályozó hatóságok, valamint az Egészségügyi Világszervezet, nem kormányzati megfigyelői státusszal rendelkezik a nemzetközi élelmiszerügyi szabványokat megállapító Codex Alimentarius Bizottságban.
További információkért kérjük, látogasson el a következő, angol nyelvű, oldalra: www.info-edulcorants.org
Sajtókapcsolat:
Tüske Gabriella
e-mail: g.tuske@well.hu