A lisztérzékenység növeli a diabétesz kockázatát
A lisztérzékenység, vagy másnéven cöliákia a főként a búzában található gluténnal szembeni túlérzékenység miatt kialakuló betegség.
A lisztérzékenység növeli a diabétesz kockázatát
A lisztérzékenység, vagy másnéven cöliákia a főként a búzában található gluténnal szembeni túlérzékenység miatt kialakuló betegség. Tünetei közt szerepel hasi-, bélgörcsök, fájdalmak jelentkezése, hányás, hasmenés és testsúlyvesztés.
A két kórkép közti kapcsolat feltárására több vizsgálat is készült. Az első során megállapították, hogy az 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált gyermekek egy része valójában már jó ideje szenvedett a lisztérzékenység lappangó tüneteitől is. Betegségére azonban csak a diabétesz kivizsgálása és megállapítása után került sor.
A Diabetes Care folyóiratban publikált másik vizsgálatban dán kutatók pedig egyértelműen felfedték az összefüggést az 1-es típusú cukorbetegség, illetve a cöliákia közt.
Kutatásaik során 1964-től 2003-ig terjedően vizsgálták meg 9243, 20 év alatti lisztérzékeny beteg adatait. A lisztérzékeny gyermekek körében megfigyeléseik alapján 2.4-szeres volt az 1-es típusú diabétesz megjelenésének kockázata, még a 20. születésnapjuk előtt.
Egyes magyarázatok szerint a két kórkép közti összefüggés bizonyos autoantitestek miatt következhet be, melyek a glutén tartalmú ételek túl korai étrendbe történő bevezetése kapcsán jelennek meg a szervezetben. Más álláspont szerint azonban mindez az illető genetikai hajlamának függvénye.
A kutatást végző orvosok ezáltal külön felhívják a figyelmet a lisztérzékeny páciensek lehetséges 1-es típusú diabéteszének kivizsgálására. Mindenképpen fontos a betegeket vér-, illetve vizeletvizsgálatra irányítaniuk az esetleges rendellenességek kiszűrése érdekében.
Szintén elengedhetetlen az 1-es típusú cukorbetegség tüneteinek ismertetése. Ezek lehetnek fokozott szomjúság érzet, gyakori vizeletürítés, súlyvesztés és fáradtság.