Így növelheti a cukorbetegség kockázatát a BPA - nem is gondolná mi mindenben van
Az élelmiszer csomagolóanyagból kioldódó vegyi anyag hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség növekvő arányához.
A BPA az általunk fogyasztott élelmiszerek nagy részét szennyezi. Ez a vegyi anyag beavatkozik a hormonrendszerünkbe, és inzulinrezisztenciát okoz, ami hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Szerencsére az élelmiszer-vásárlási és tárolási szokások egyszerű megváltoztatásával csökkenthető a kockázat.
Mi a BPA?
A polikarbonát műanyagok hajlítható, ugyanakkor rendkívül törés- és hőellenálló anyagok, kedvező tulajdonságaik révén nagyon elterjedten gyártják. A BPA-t tartalmazó tárgyak ezért sokfélék és rendkívül gyakoriak. Biszfenolokat tartalmaznak a polikarbonátokon kívül az epoxigyanta műanyagok is, amelyekből a befőttesüvegek fedelén látható fehér bevonat készül és egyes konzervdobozok belső felülete is. A legtöbb bolti blokkhoz, parkolójegyekhez, illetve a kártyás fizetés bizonylatához használt hőpapírokban is megtalálhatóak, amelyekből érintkezés hatására a bőrön keresztül felszívódva a szervezetbe kerülhetnek. Mindezeken kívül egyes PVC-ből készült termékek is tartalmazhatnak biszfenolt. A BPA könnyen az emberi szervezetbe kerülhet, mivel hosszas tárolás, melegítés, napsugárzás, mikrohullámok és savas-lúgos hatás következtében kioldódhat az ételekbe, italokba. A BPA ilyen nagyszámú élelmiszeripari termékben megtalálható, már mérhető mennyiségben fogyasztjuk ezt a vegyi anyagot.
Hogyan zavarja meg a BPA az endokrin rendszert?
A BPA egy endokrin rendszert károsító vegyi anyag. Többféle módon zavarja a hormonok megfelelő működését azáltal, hogy utánozza a hormonokat, blokkolja azokat, vagy megváltoztatja a szervezetben lévő koncentrációjukat.
A BPA legerősebb endokrin zavaró hatása az ösztrogén utánzására való hajlama. A BPA, amely szerkezetileg hasonlít az ösztrogénhez, az ösztrogénnel versengve kötődik a zsírsejtek speciális receptoraihoz, gyulladást és sejtnövekedést egyaránt előidézve. Egyes szakértők szerint ez a hatás - más hosszú távú egészségügyi problémák mellett - a rák kockázatának növekedéséhez vezet.
Az inzulin, egy másik hormon, ugyanezekhez a zsírsejtekhez kötődik. Amikor a BPA a zsírsejtek működési zavarát idézi elő, csökkenti a szervezet inzulinra való reagálási képességét is. Röviden, a BPA inzulinrezisztenciát és magas vércukorszintet okoz, ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának egyik oka.
BPA és inzulinérzékenység
A BPA-fogyasztás közvetlen hatást gyakorol az inzulinérzékenységre, derül ki az Amerikai Diabétesz Szövetség 2024-es tudományos ülésszakán bemutatott, még nem publikált adatokból. Ez az első olyan vizsgálat, amely a vegyi anyag közvetlen hatását vizsgálta embereken. A tanulmányhoz 40 egészséges fiatal felnőtt részvételét kérték, akik naponta egy vaníliás süteményt fogyasztottak, amelyet BPA-val szórtak meg az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) által meghatározott biztonságos határérték szerint. A résztvevőknek egy hetes kiegyensúlyozott étrendet kellett követniük. Az eredmények azt mutatták, hogy a BPA-t fogyasztó csoportnál a perifériás inzulinérzékenység mintegy 9 százalékkal csökkent. Ez az eredmény megerősíti a korábbi megfigyeléses tanulmányok eredményeit, amelyek már összekapcsolták a BPA-szintet az inzulinérzékenységgel és a 2-es típusú cukorbetegséggel.
Az eredmény megerősítheti azt, amit sok kutató már régóta gyanított. Világszerte számos nagyobb megfigyeléses tanulmány talált jelentős összefüggést a BPA-szint és az inzulinrezisztencia vagy a 2-es típusú cukorbetegség markerei között:
- Azoknak a nőknek, akiknek a vizeletében magasabb a BPA koncentrációja, magasabb az éhgyomri vércukorszintjük.
- Azoknál a felnőtteknél, akiknek több BPA van a vérében, nagyobb az inzulinrezisztencia kockázata, több a gyulladás és magasabb a biológiai életkoruk.
- A magasabb BPA-expozícióval rendelkező nők nagyobb valószínűséggel számolnak be arról, hogy 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.
A perifériás inzulinrezisztencia, amely különösen a vázizomzat inzulinszignál-működésének zavarára utal, szintén összefüggésbe hozható a felgyorsult öregedéssel és az Alzheimer-kórral.
A biszfenolokra vonatkozó korlátozások
Az Európai Unióban a biszfenolok felhasználását cumisüvegek és csecsemőknek szánt élelmiszerek csomagolóanyagai esetén betiltották, valamint az élelmiszer-csomagolóanyagokban és kisgyermekjátékokban megtalálható mennyiségüket is korlátozták.
Fontos tudni, hogy a világon sok helyen a BPA felhasználása nincs szabályozva, így a kritikus tárgyakat (kisgyermekjátékok, élelmiszer-csomagolóanyagok, műanyag ételtárolók stb.) érdemes olyan országból beszerezni, ahol ezen vegyi anyagok szabályozása már megtörtént. Ezért nem ajánlott ilyen termékeket webshopokból rendelni, ha azok eredete nem ellenőrizhető.
Hogyan csökkentsük a BPA-expozíciót?
Még ha a BPA hatása az anyagcserére csak minimális is, Hagobian azt tanácsolja, hogy csökkentsük minimálisra a BPA-expozíciót, vegyük figyelembe a vásárlásnál. Csökkenthetjük a konzervdobozok használatát, megpróbálhatunk megszabadulni a műanyagtól, és rozsdamentes acélt vagy üveget használhatunk, így csökkenthetjük ezt a káros tényezőt.
Konzervek helyett friss vagy fagyasztott zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával jelentősen csökkenthető a vegyületnek való kitettség. Befőzéshez, meleg ételek tárolásához fémfedeles befőttesüveg helyett rexüveg használata javasolt. A házipor is tartalmazhat biszfenolt, ezért fontos a nedves törlővel történő portalanítás, rendszeres takarítás. Kisgyermekek kezébe nem tanácsos hőpapíros számlát, bolti blokkot, illetve PVC-ből vagy polikarbonátból készült műanyagterméket adni.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!