Ezeket látta már?

Egy sötét tea, ami nem fekete - itt egy vércukorszint szabályzó természetes ital

Betegségek
2024. március 12. 23:04
cukorbetegség, diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukorszint-szabályzás, tea, teafogyasztás, sötét tea

Ennek a kínai teának a napi fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A kutatók szerint, ennek a sötét színű teának a fogyasztása fokozza a glükóz kiválasztását a vizeletben és javítja az inzulinrezisztenciát. Jó vércukorszint-szabályozási eszköz, de mindemellett nem szabad figyelmen kívül hagyni az általános étrendet se.

A tea mindennapi fogyasztása segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát és a felnőttek progresszióját a jobb vércukorszint-szabályozás révén – derül ki az Európai Diabétesz-kutatási Szövetség (EASD) éves találkozóján Hamburgban megosztott kutatásból.

Teával a cukorbetegség ellen

Az ausztrál Adelaide Egyetem és a Kínai Délkeleti Egyetem kutatói azt találták, hogy akik napi szinten fogyasztanak valamilyen formában Pu-erh teát, 53%-kal alacsonyabb volt a prediabétesz és 47%-kal a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, mint azoknál akik sosem ittak.

A vizsgálatban 1923 felnőtt vett részt. A résztvevők közül 436 cukorbeteg volt, 352 pedig prediabéteszes és 1135-nek normális volt a vércukorszintje.

A kutatók a teafogyasztás gyakorisága és típusa, valamint a glükóz vizelettel történő kiválasztódása, az inzulinrezisztencia és a glikémiás állapot közötti összefüggést vizsgálták.

„Eredményeink a szokásos teaivásnak, a vércukorszint szabályozására gyakorolt védő hatásaira utalnak. Ezek az előnyök a napi sötét teát fogyasztók körében voltak a legkifejezőbbek.” - mondta a vizsgálatot végző professzor.

A természet ereje

A tealevelek antioxidánsokban gazdagok és gyulladáscsökkentők, ez által kiválóan támogatják az érrendszeri egészséget és enyhíti a gyulladásokat. A kutatók szerint ez a vizsgálat egy újabb eredmény arra, hogy a mennyire erősíti és támogatja a szervezetet a természet.

Mi is pontosan az a sötét, Kínából eredő tea?

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány kifejezetten az úgynevezett "sötét" teának a hatásait vizsgálja. Ez egyfajta teljesen oxidált tea, amelyet nem szabad összetéveszteni a fekete teával.

„A sötét tea mikrobiális fermentáción ment keresztül. Sötétnek nevezik, mert a levelek oxidálódnak és megváltoztatják a színüket, kicsit úgy, mint a vas rozsdásodási folyamata." - magyarázza a professzor.

A sötét tea elterjedt fajtája a kínai Pu-erh, amely online és egészségügyi boltokban is kapható.

A sötét tea és más népszerű teatípusok közötti különbségeket magyarázva azt mondják, hogy a fekete tea erősen oxidált, míg a zöld tea egyáltalán nem. Eközben a sárga tea enyhén fermentált, a sötét tea pedig utófermentáció.

A fermentáció hozzáadása fontos szerepet játszhat a sötét tea vércukorszint szabályozására gyakorolt hatásában.

Fontos megemlíteni, hogy ha cukrot vagy édesítőszert adunk a teához, az feloldja annak elismert előnyeit a vércukorszintre.

Így csökkentheti még cukorbetegség kockázatát

Egy dolog világos: az általunk fogyasztott ételek és italok jelentős szerepet játszhatnak egészségi állapotunkban. A tanulmány azt mutatja, hogy a sötét tea csökkenti a cukorbetegség kockázatát, de fontos, hogy ez az egy tényező nem fogja teljes mértékben megszüntetni a cukorbetegségét.

A kutatók azt tanácsolják, hogy az általános cukorbevitel csökkentése legyen az első úti cél. A finomított szénhidrátok, például a fehér kenyér, a tészta, a rizs és a péksütemények elhagyását vagy cseréjét javasolják.

Bár ezek nem tűnnek kimondottan cukrosnak, az emésztés során cukorrá bomlanak le anélkül, hogy a rost további előnyei lassítanák a vércukorszintre gyakorolt hatást.

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek elhagyása egy másik fontos lépés. Ezek csak fokozzák a gyulladást, mivel több cukrot, sót és zsírt tartalmaznak. Ezek összefüggésbe hozhatók az elhízás növekedésével, a 2-es típusú cukorbetegséggel, valamint a szívinfarktus és a stroke kockázatának növekedésével.

Fogyasszon magas rosttartalmú, antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmazó teljes élelmiszereket, amelyek segítik a vércukorszint szabályozását.

Valamint az egyik legfontosabb ág, a hidratálás. Az átlagembernek napi két liter vízre van szüksége ahhoz, hogy pótolja azt, amit a szervezet szokásos működése során elhasznált és elvesztett.

<KÖVETKEZŐ CIKK>



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Healthline
# teakeverék # Cukorbetegség # folyadékfogyasztás # Kutatás # diabétesz

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés