Ezeket látta már?

Csodanövényből édesítőszer

Betegségek
2009. január 01. 00:00
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A cukornál háromszázszor édesebb, kalóriamentes és százszázalékosan természetes édesítőszerrel készül berobbanni az élelmiszeriparba Paraguay.

Csodanövényből édesítőszer

A cukornál háromszázszor édesebb, kalóriamentes és százszázalékosan természetes édesítőszerrel készül berobbanni az élelmiszeriparba Paraguay.

A guarani indiánok már évszázadok óta édesítik italaikat az őslakók körében "édes fű" néven ismert stevia (stevia rebaudiana bertoni) bokor levelével. Az alig hatvan centis növény leveléből kivont kristály a Coca Cola figyelmét is felkeltette. Az üdítőitalgyár és a Cargill, az egyik legnagyobb amerikai élelmiszeripari cég bejelentette, hogy már tesztelik is a stevia-alapú édesítőszert, és az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok után hozzáfognak a Rebiana márkanevű termék gyártásához.

A paraguayi termelők már csilingelő kasszával álmodnak. "A Coca Cola bejelentése hatalmas érdeklődést keltett" - mondta Nelson Gonzales, a steviatermelők szövetségének elnöke. A hatmilliós ország kormánya is támogatja őket. Ösztönzi a termesztés felfuttatását, amiből a remények szerint a népesség mély szegénységben élő fele profitál majd, és nemzetközi fórumokon próbálja elismertetni a növény paraguayi eredetét.

Amerikában egyelőre a "káros hatású élelmiszer-összetevő" kategóriába tartozik és tilos forgalmazni. Az Európai Unióban csak táplálék-kiegészítőként, gyógynövényként, vagy kozmetikai szerek alapanyagaként forgalmazható, édesítőt tilos gyártani belőle. A paraguayi termelők szövetsége szerint a legújabb hírek hatására az amerikai és európai cukoripari lobbi ellentámadásba lendült és a steviaimport tiltása mellett kardoskodik.

Holott egész sor kiváló tulajdonságát kimutatták már. A kutatásokban paraguayai tudósok járnak az élen, akik szerint a Magyarországon sztívia néven ismert növény leveléből kivont szer gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, jó hasznát veszik a cukorbetegek, a magas vérnyomással küzdő betegek, és a cukorral ellentétben a fogzománcot sem károsítja. Remekül bírja a magas hőmérsékletet is, még 200 Celsius fokon sem változik a kristály szerkezete, ezért aztán sütőipari termékek gyártására is alkalmas.

Egy kiló kristályt tizenkét kiló levélből lehet kinyerni. A termék világpiaci ára a tisztaságtól függően 40-90 dollár (7 ezer - 16 ezer forint) között mozog. A növényt Argentínában, Brazíliában és Ecuadorban is termesztik, a legnagyobb termelő pedig Kína, ahol 20 ezer hektáron nő az édes fű. A dél-amerikai termelők azonban a klímának köszönhetően még így is előnyben vannak, mert amíg Kínában egyszer beérik a növény, addig őshazájában háromszor szüretelik a kincset érő leveleket - áll Die Welt című berlini napilap honlapján megjelent beszámolóban.

(MTI-Panoráma)

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# Cukorbetegség # elhízás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés