Ezeket látta már?

Gluténmentes céklás-csokoládés sütemény karácsonyra: nemcsak finom, de egészséges is

Betegségek
2024. december 18. 13:54
Céklás-csokoládés sütemény karácsony gluténmentes

Ha van a családban gluténérzékeny, ezt a receptet mindenképp próbálja ki!

Itt egy gluténmentes édesség, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak! Ráadásul ez a zöldségekkel dúsított sütemény omlósabb, nem válik szárazzá és plusz rostforrást is jelent a szervezetnek.

Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa olyan receptet ajánl, amit diétázók és lisztérzékenyek is bátran elkészíthetnek.

Használjon céklát a süteményhez

Azt gondoljuk, hogy a zöldséges édességek távol állnak a magyar konyhától, ezért nehezen illesztjük az étrendbe. Ez alól kivétel talán a répatorta, amely igazi úttörőként mára a cukrászdák kínálatában és a házi készítésű kedvencek közt is egyre inkább megtalálható.

Pedig ha jobban végiggondoljuk, mindannyian ettünk már krumplis tésztából gyúrt szilvás gombócot, vagy tökös-mákos rétest. Érdemes új ízekkel is kísérletezni, a sütemények készítésénél a burgonya és tök, sütőtök mellett a cukkinit, spárgát, avokádót és céklát is kipróbálni.

A cékla elsősorban a csokoládés süteményekben jó párosítás

Színében és ízében is kiegészíti egymást a két alapanyag. Ha cukor helyettesítőt és magas kakaótartalmú étcsokoládét használunk, akkor a kalóriáktól sem kell félnünk – mondja Varga Dóra. A céklának magas a kálium tartalma, és vörös színanyaga miatt jelentős mértékben megköti a szabadgyököket.

Az étcsokoládéban található kakaóbab szintén gazdag antioxidánsokban, melyek az erek egészségének megőrzéséhez is hozzájárulnak, a hozzáadott barna rizsliszt miatt pedig a sok kedvező hatásról inzulinrezisztencia, és lisztérzékenység esetén sem kell lemondani.

Céklás csokoládé szelet

A cékla csokoládéval nem csak nagyon finom, de látványra is szép!

Hozzávalók:

  • 200g cékla
  • 100g barna rizsliszt
  • 20g kakaó
  • 2 evőkanál útifű maghéj
  • 150g xilit
  • 4 db tojás
  • 100g vaj
  • 100g cukor- és gluténmentes étcsokoládé
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

A céklákat megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk és puhára főzzük. Amint kihűl, a cékla darabokat az olvadt vajjal simára dolgozzuk botmixer segítségével. A tojások sárgáját a xilittel habosra keverjük, majd a céklás masszával elegyítjük. A száraz hozzávalókat is hozzáadjuk, majd a tojások felvert habjával lazítjuk, végül belekeverjük a durvára aprított csokoládét. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és 160 fokra előmelegített sütőben 60-75 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat!

Összegezve

  • Gluténmentes és zöldségekkel dúsított sütemény.
  • Omlós és sok rostot tartalmaz.
  • Magas kakaótartalmú étcsokoládét használjon hozzá.
  • A cékla és étcsokoládé gazdag antioxidánsokban.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Budai Allergiaközpont
# glutén # lisztérzékenység # gluténmentes # recept # csokolade # sütemény # diéta # karacsony

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés