Olyan dolog derült ki a szőlőről, amit jobb, ha már most tud!
Habár, még a tél javában tart, de kutatók olyan felfedésre jutottak, amik néhány hónap múlva jól fognak jönni a napimádóknak.
Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy egy szőlőből készült por egyeseket védett a napon való leégés ellen, másokat nem – vajon miért?
"Egy új, embereken végzett tanulmány szerint egyesek kevésbé érzékenyek a nap ultraibolya (UV) sugarainak káros hatásaira szőlő fogyasztása után.
A tanulmány arra utal, hogy a bélbaktérium állomány (szaknyelven mikrobiom) különbségei adhatnak magyarázatot arra, hogy a szőlő miért csökkenti egyes emberek UV-sugárzásra való érzékenységét, míg mások érzékenységét nem.
A vizsgálat 29 résztvevője közül kilencen kevésbé voltak hajlamosak az UV-sugarak miatti bőrpírra, miután két hétig naponta három adag szőlőt (összesen 378 gramm) ettek liofilizált por formájában.
Egyeseknél a védőhatás a szőlőfogyasztás befejezése után egy hónapig tartott.
A különbség azok között, akik kevésbé valószínű, hogy leégtek, és mások között bélbaktérium állományukban és egyes termelődő kémiai anyagaik között lehet. Ez érdekes kapcsolatra utal a bélrendszer és az ultraibolya sugarakkal szembeni ellenállóképesség között.
Összehasonlították a kilenc nagyobb UV-ellenállóképességet mutató egyént a 20 többivel.
Háromféle vizelettel kiválasztott vegyület,nevezetesen a 2′-dezoxiribonsav, a 3-hidroxi-fenil-ecetsav és a szkillo-inozit szintje alacsonyabb volt az UV-rezisztens csoportban. A 2′-dezoxiribonsavat agresszív oxidáns tulajdonságokkal rendelkező oxigénegyületek hasítják le a DNS-vázból.
A szőlőfogyasztást követően UV- ellenállóképességet szerzett kilenc személy közül 3 tartós védőhatást mutatott.
A kutatók arra a következtetésre jutottunk, hogy a népesség egy része nagyobb ellenállást mutat az UV-sugárzás által kiváltott bőrreakcióval szemben a szőlőfogyasztás eredményeként. Nem biztos, hogy a bél-bőr tengely változásai fokozzák az UV-ellenállást, de ezek szerint van összefüggés.
A friss szőlő helyettesítőjeként szolgáló szőlőpor friss, magvas és mag nélküli vörös, zöld és fekete szőlőből áll, amelyet őröltek és liofilizálnak (fagyasztva szárítottak), hogy megőrizzék bioaktív vegyületeiket. A terméket kémiai minőségellenőrzésnek vetették alá. A vizsgálatokhoz felhasznált 36 g standardizált, liofilizált szőlőport tartalmazó vákuumzáras csomagokat –20 °C-on tárolták felhasználásig."
Olvasta már?
- Rozmaring az agyserkentő - izomgörcsök ellen is jó!
- Melyik méz mire jó? Itt a lista!
- Ezért a fagyöngy a karácsony legértékesebb gyógynövénye!
- Ízületi gyulladás - 8 fűszer és gyógynövény, ami csillapíthatja a fájdalmat
- 5 illatos fűszer a vírusos időszakra, amely erősíti az immunrendszerét!
- Berekedt, fáj a torka? Így készíthet fokhagymás torokfertőtlenítőt otthon!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!