Tavaszi tüsszögés – támadnak a pollenek
Kaparó torok, tüsszögés és orrfolyás? A tünetek náthára utalhatnak, ám egyáltalán nem biztos, hogy megfázással van dolgunk. Kora tavasszal ugyanis a levegőben található pollenek már allergiás reakciókat válthatnak ki. Az általuk okozott panaszok hasonlóak a náthához, de azoknál, akik érzékenyebbek, akár asztmás rohamok is jelentkezhetnek. Hogy mely növények okoznak allergiás reakciókat tavasszal, melyek a legjellemzőbb tünetek és hogyan védekezhetünk ellenük, dr. Szilágyi Katalin, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa mondja el nekünk.
"A leggyakoribb tavaszi allergének közé tartoznak a nyírfafélék (közönséges mogyoró, közönséges nyír), a bükkfafélék (szelídgesztenye, tölgy) és szilfafélék. Azok, akik ezekre a pollenekre érzékenyek, már áprilistól – sőt idén, az enyhe tél miatt már korábban is – számíthatnak allergiás reakciókra.
Aki allergiás, pontosan tudja, mikor indul a kora tavaszi allergiaszezon. Azonban vannak olyanok is, akik a betegséget megfázásnak hiszik és nem is tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget. Ha a tünetek váratlanul jelentkeznek, néhány nap múlva sem enyhülnek, vagy épp fokozódnak, érdemes szakorvoshoz fordulni annak érdekében, hogy kiderítsük, hogy nátháról vagy allergiáról van-e szó" – mondta dr. Szilágyi Katalin.
Allergiás tünetek
Az allergia leggyakoribb tünetei az orrdugulás, tüsszögés, orr-, torok és szemviszketés, könnyezés és orrfolyás, de vannak olyanok is, akiknél köhögést, súlyosabb esetben pedig asztmás rohamokat is okoznak a pollenek. Ha a fenti panaszok mindig ugyan abban az időben jelentkeznek és a szeles, száraz időben, valamint a szabadban fokozódnak, nagy valószínűséggel allergiával van dolgunk. Ilyenkor ugyanis nagyobb a pollenszórás, így az allergiás reakciók is intenzívebbek lehetnek.
Allergiás panaszok kezelése
A megfázás okozta panaszok néhány nap alatt házi praktikákkal kezelhetők, ám ezzel ellentétben az allergiás tünetek nem múlnak el maguktól, sőt ha nem foglalkozunk velük, akár súlyosabb szövődményei is lehetnek. A tünetek enyhítéséhez orvosi kezelésre van szükség, a panaszokat orrspray-vel, tablettával, asztma esetén hörgőtágítóval csillapíthatjuk. Első lépésként érdemes felkeresni egy szakorvost, ahol allergiavizsgálat segítségével megállapíthatjuk, hogy mely allergének, és milyen mértékben okoznak érzékenységet. Így könnyebben megtalálhatjuk a számunkra leghatásosabb kezelési módot. Aki tudja magáról, hogy allergiás, a gyógyszerek szedését és az orrspray használatát érdemes az allergiaszezon előtt körülbelül két héttel elkezdeni annak érdekében, hogy a megfelelő védelem kialakulhasson.
Az allergia ellen sajnos nem tudunk védekezni, de néhány hasznos módszerrel megelőzhetjük, vagy enyhíthetjük a tüneteket.
Aki pollenallergiás, allergia szezonban ne töltsön sok időt a szabadban, valamint kerülje a szabadban való sportolást
Ha a szabadtéri programot szerveztünk, hazaérve mossunk hajat. A hajba került pollenek ugyanis alvás közben kiválthatják vagy fokozhatják a tüneteket
Ha gyógyszeres kezelés szükséges, azt kezdjük el időben, és ne várjuk meg, amíg a tünetek fokozódnak
Otthoni szellőztetéshez, vagy utazáskor az autóban használjunk pollenszűrőt
A kékszőlő héjában található antioxidáns gyulladáscsökkentő hatású, ezért nem árt, ha minél többször falatozunk az ízletes gyümölcsből
A halakban található Omega 3 zsírsavak hatása is hasonlóan gyulladáscsökkentő hatású, így ajánlott a rendszeres fogyasztásuk
"A mogyorófélék fogyasztását érdemes kerülni az allergiás szezonban, mert ezek egyrészt maguk is erősen allergizálhatnak, másrészt erős hisztamin felszabadító hatásuk miatt fokozzák az allergiás tüneteket, sőt, súlyosabb esetben asztmás rohamot is provokálhatnak.
Vannak bizonyos gyümölcsök, illetve zöldségek, amelyek az egyes pollenszezonokban az arra érzékenyeknél kiváltják, vagy fokozhatják az allergiás reakciókat – szájnyálkahártya viszketést, esetleg ödémát is okozhatnak – ám más időszakban baj nélkül ehetők. Ilyen például a tavaszi pollenszezonban, a nyírfapollen érzékenyeknél többek közt az alma, körte, barackfélék, kivi, zeller, sárgarépa, burgonya (ezt általában nyersen nem fogyasztjuk, főzve azonban elveszti az allergén-jellegét).
Fűpollen érzékenyek kerüljék a paradicsom, dinnyefélék, fehérrépa, narancs fogyasztását. Más zöldségek keresztallergiát okoznak nyár végén, a parlagfű szezonban. Fontos ezekre figyelni, mert akár fulladásos rosszullétet is okozhatnak" – tette hozzá a doktornő.