Segítség az allergiás borivóknak...?
Kevés allergént tartalmazó bor segíthet az allergiás borivókon
A Dél-Dániai Egyetem tudósai azonosították az főbűnöst, mely a borivók fejfájását, orrfolyását, bőrkiütését, és más allergiás tüneteit okozza. A felfedezés következtében a bortermelők olyan borokat készíthetnek, melynek igen alacsony az allergénszintje.
A Journal of Proteome Research oldalain Giuseppe Palmisano és munkatársai a vörös- és fehérborban található összetevőkről értekeznek, melyek képesek allergiás tünetek előidézésére.
Becslések szerint a borallergiának nevezett jelenség borfogyasztók mintegy 8 százalékát érinti. Ebből egy százalékért a bor kéntartalma felelős, azonban a maradék 7 százalék oka eddig nem volt teljesen ismert. A vizsgálat szerint a glikoproteinek (cukormolekulákkal módosított fehérjeszármazékok) a felelősek.
Az elemzés az olasz Chardonnay borban 28, eddig nem ismert glikoproteint fedett fel. Ezek a szőlőben lévő glikoproteinek hasonló szerkezettel rendelkeznek, mint az eddig is ismert allergének, például a parlagfű-pollen. A felfedezés olyan bortermelő módszerek fejlesztéséhez vezethet, mely minimalizálja a bor glikoprotein-tartalmát, ezáltal a borallergiások számára is fogyasztható.