Nyári piknik és az ételallergia
Egy kis elővigyázatosság, sürgősségi gyógyszer, és mobiltelefon kell ahhoz, hogy nyugodtan élvezzük a nyári sütögetéseket.
Eljött a nyári főzőcskék, sütögetések ideje. Sokak számára viszont egy ártalmatlannak tűnő piknik is különböző ételallergiás tüneteket idézhet elő, a csalánkiütéstől, a gyomorpanaszokon át, egészen az életveszélyes befulladásig.
"Az ételallergia egy komoly dolog, de ha felkészültek vagyunk, nyugodtan vehetünk részt a kerti mulatságokon. Allergológus segítségével meghatározhatjuk azokat az ételeket, amik előidézik az allergiás tüneteket, és egy olyan étrendet alakíthatunk ki, amellyel elkerülhetőek e problémák." – magyarázza Dr. James Sublett, az Amerikai Allergológiai, Immunológiai és Asztma Társaság sajtótájékoztatóján.
Az egyesület az alábbiakat javasolja az ételallergia elkerülésére a nyári piknikek, grillezések során:
- Vigyünk mindenkinek kis kiszerelésű szószt, öntetet. Így elkerülhetjük a közösen használt ketchupos vagy majonézes flakonon keresztüli szennyeződést.
- Csomagoljuk külön az allergén és a nem allergén ételeket.
- Használjunk műanyag terítőt, hogy az előző piknikezés során ottmaradt ételszemcsék ne válthassanak ki allergiás rohamot vendégeinknél.
- Vigyünk magunkkal sürgősségi gyógyszereket!
- Vigyünk több eszközt az ételek kiszedésére, hogy elkerüljük a szennyeződést.
- Először az ételallergiás vendég ételét készítsük el, vagy ételét egy tiszta fóliadarabon süssük. A legbiztonságosabb, ha ő szed először mindenből, hogy ne kerüljön sor szennyeződésre.
- Vigyünk magunkkal kézfertőtlenítő kendőt vagy antibakteriális gélt.
- Ellenőrizzük, hogy fel van-e töltve a mobiltelefonunk, és van-e térerőnk, hogy tudjunk mentőt hívni, ha valakinél súlyos allergiás roham alakul ki.
- Ha valakiről tudjuk, hogy egy adott ételre allergiás, ne is vigyünk ilyen ételféleséget magunkkal.