Hasfájás tej fogyasztása után - ez lehet az oka a laktózintolerancián és a tejfehérje allergián kívül
Ha nem áll fenn sem laktózintolerancia, sem pedig tejfehérje allergia, akkor ez is okozhatja a panaszt.
Nem tejfehérje allergia és nem is tejcukor érzékenység. Ha mégis fáj a hasa és puffad tej és tejtermékek fogyasztása után, úgy tejintolerancia is állhat a háttérben. Kimutatásához azonban más típusú vizsgálatra van szükség, mint az előbbiekhez, így emiatt gyakran csak későn kerül felismerésre.
Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mit kell tudnunk róla.
A tejfehérje intolerancia a felnőttek 20-30%-át érinti
Ez talán a legmegdöbbentőbb információ a tejintoleranciával kapcsolatban, különösen azért, mert a gyakorisága ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a gyomor- és bélrendszeri, vagy épp bőrtüneteik hátterében ez is állhat. Az elhúzódó diagnózis oka egyrészt, hogy a tejfehérje allergia és a laktóz intolerancia jóval ismertebb fogalmak, azonban tejintolerancia esetén az ilyenkor szokásos vizsgálatok nem mutatnak eltérést.
A tejintolerancia kivizsgálása
A tejfehérje allergia kimutatása vérvizsgálattal történik, ennek során az IgE értéket ellenőrzik. A laktóz intolerancia, a tejcukor érzékenység vizsgálatához hidrogén kilégzési tesztet végeznek. Ennek során adott mennyiségű tejcukrot kell vízben feloldva meginni, majd egy készülékbe bizonyos időközönként levegőt fújni. A kilélegzett levegő hidrogén tartalma alapján lehet megállapítani a laktóz érzékenységet.
A tejfehérje intolerancia érzékenység, vagyis nem valódi allergia. A tejintolerancia kimutatása is vérvétellel történik, azonban itt nem az IgE ellenanyagot ellenőrzik, mint a tejallergia esetében, hanem az IgG típusú ellenanyagot – magyarázza dr. Németh Alíz.
Milyen tünetek esetén gyanakodjunk?
Az elhúzódó diagnózis másik gyakori oka, hogy a tejintolerancia nem okoz azonnal tüneteket. A panaszok a tejtartalmú ételek elfogyasztását követően órákkal később is jelentkezhetnek és általában az elfogyasztott tejes étel mennyiségétől függenek. Jellemző tünetek:
- puffadás,
- teltségérzet,
- hasi fájdalom,
- ekcéma,
- fejfájás,
- hangulatzavar,
- széklet változásai (hasmenés, székrekedés)
Ezért ne kezdjünk kivizsgálás nélkül diétázni
Dr. Németh Alíz hangsúlyozza, hogy a felsorolt tünetek hátterében több betegség vagy egyéb ételintolerancia is állhat, nem minden esetben csak a tej fogyasztásához köthető a panaszok megjelenése. A hasi diszkomfort érzésnek lehetnek életmódbeli okai – például ülőmunka, mozgáshiány -, de a különböző bélbetegségek – például SIBO, IBS vagy immun eredetű gyulladásos bélbetegség - esélyével is számolni kell. Ilyen esetben természetesen ezeket kell megfelelő módon kezelni. Ha valóban tejintolerancia áll a háttérben, akkor átmenetileg tejmentes étrendre van szükség, majd idővel fokozatosan vissza lehet vezetni az étrendbe és megfigyelni, hogy a tünetek jelentkeznek-e.
Mennyi ideig érdemes kerülni ekkor a tejet?
Tejintolerancia esetén a diétának nem egy életre szólnia: általában 2-3, de olykor 6-8 hónapos szigorú tejmentes étrendet kell követni. Fontos, hogy ekkor kerülni kell a laktózmentes tejet is! Utána szép lassan vissza lehet vezetni ez ilyen italokat és ételeket az étrendbe, ha szeretnénk.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!