Fűszerallergia - ezek váltanak ki a legtöbbször kellemetlen reakciókat
Sok mindenben jelen lehetnek olyan fűszerek és illatosító anyagok, amik allergiás reakciót válthatnak ki.
A kellemes hangulat megteremtéséhez gyakran választunk különböző illatokat, mint a fahéj és a vanília. Ezeket ételek, sütemények ízesítéséhez is használjuk, de kedveltek az ilyen illatanyagokkal ellátott szezonális kozmetikumok, például kézkrémek, testápolók is.
Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa azonban arra figyelmeztet, hogy a népszerű aromák akár allergiás reakciót is kiválthatnak.
Illatok, ízek és krémek
Akár a lakás illatosításához használjuk párologtatóban, akár a bőrünkre kenjünk, vagy a süteményekben fogyasztjuk, bizonyos fűszerek sajnos allergiás reakciót okozhatnak. Van, akit az illatosító miatt tüsszögő és/vagy köhögő rohamok kínoznak, nehézlégzése jelentkezik, de akár asztmás roham is kialakulhat. A krémekben található illatanyagok bőrpírt, kiütést, viszketést okozhatnak. Az ételekben elfogyasztva pedig főként gyomor- és hasi panaszok jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél, de súlyos esetben anafilaxia is kialakulhat.
Sok a nem diagnosztizált érintett
- Aki allergiára hajlamos, vagy ekcémás a bőre, különösen fontos, hogy figyeljen az esetleg megjelenő reakciókra – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina. Ekcémás gyermekeknél megfigyelték, hogy a perubalzsam, természetes és mesterséges vanília fogyasztásának hatására a vizsgált 11 gyermekből 9-nél okozott ekcémás reakciót, egy esetben pedig Quincke-ödémát.
A fűszerallergia előfordulása minden bizonnyal jelentősen aluldiagnosztizált. A probléma felismerése sok esetben nehéz, a kivizsgálást könnyen tévútra viheti például a tünetek egyéb ételintoleranciához, allergiához való hasonlósága, de megbízható tesztekre is szükség van ahhoz, hogy a kiváltó okot pontosan meg lehessen állapítani.
Ezek okozzák a legtöbb panaszt
A fűszerek és illatanyagok közül a legtöbb panaszt a fahéj és vanília mellett a fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika okozza. Allergia esetén a tünetek csak akkor szűnnek meg, ha a beteg kerüli az allergént. Nem fogyasztja, nem használ allergén tartalmú kozmetikumokat. A helyzetet nehezíti, hogy nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a fűszereket az összetevők közt, a termékek csomagolásán.
Az élelmiszerek, illatosítók és tusfürdő, testápoló készítmények mellett figyelni kell még fogkrémekre és gyógyhatású készítmények összetevőire is. Fűszerallergia esetén sok esetben épp a természetes, natúr összetevőket – például gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt is gyakran használt fahéjat, vagy szív- és érrendszer egészségét támogató fokhagyma kivonatot - tartalmazó termékek okoznak panaszt.
Összegezve
- Fűszerek és illatanyagok is okozhatnak tüsszögést, köhögést, nehézlégzést és egyéb panaszokat.
- Ekcémás gyermekeknél a fogyasztott fűszerek és illatanyagok komoly panaszokat okozhatnak.
- Fűszerek és illatanyagok között a legtöbb panaszt a fahéj, vanília, fokhagyma, bors és fűszerpaprika okozza.
Olvasta már?
- Pikkelysömör: ezekben a centrumokban kezelik ingyenesen
- Sokan rosszul tudják: 6 tény a pikkelysömörről
- Pikkelysömör kezelése: mivel és hogyan lehetséges
- Az ízületi gyulladással járó pikkelysömör más szervekre is hat
- Belobbant a pikkelysömöre? Ezek a gyógyszerek tovább ronthatják
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Ételallergia, ételintolerancia: így járhat utána mi váltja ki