Céklás-csokoládés sütemény karácsonyra: egyszerű, isteni és gluténmentes
Itt egy gluténmentes édesség, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak! Ráadásul ez a zöldségekkel dúsított sütemény omlósabb, nem válik szárazzá és plusz rostforrást is jelent a szervezetnek.
Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa olyan receptet ajánl, amit diétázók és lisztérzékenyek is bátran elkészíthetnek.
Használjon céklát a süteményhez
Azt gondoljuk, hogy a zöldséges édességek távol állnak a magyar konyhától, ezért nehezen illesztjük az étrendbe. Ez alól kivétel talán a répatorta, amely igazi úttörőként mára a cukrászdák kínálatában és a házi készítésű kedvencek közt is egyre inkább megtalálható.
Pedig ha jobban végiggondoljuk, mindannyian ettünk már krumplis tésztából gyúrt szilvás gombócot, vagy tökös-mákos rétest. Érdemes új ízekkel is kísérletezni, a sütemények készítésénél a burgonya és tök, sütőtök mellett a cukkinit, spárgát, avokádót és céklát is kipróbálni.
A cékla elsősorban a csokoládés süteményekben jó párosítás
Színében és ízében is kiegészíti egymást a két alapanyag. Ha cukor helyettesítőt és magas kakaótartalmú étcsokoládét használunk, akkor a kalóriáktól sem kell félnünk – mondja Varga Dóra. A céklának magas a kálium tartalma, és vörös színanyaga miatt jelentős mértékben megköti a szabadgyököket.
Az étcsokoládéban található kakaóbab szintén gazdag antioxidánsokban, melyek az erek egészségének megőrzéséhez is hozzájárulnak, a hozzáadott barna rizsliszt miatt pedig a sok kedvező hatásról inzulinrezisztencia, és lisztérzékenység esetén sem kell lemondani.
Céklás csokoládé szelet
A cékla csokoládéval nem csak nagyon finom, de látványra is szép!
Hozzávalók:
- 200g cékla
- 100g barna rizsliszt
- 20g kakaó
- 2 evőkanál útifű maghéj
- 150g xilit
- 4 db tojás
- 100g vaj
- 100g cukor- és gluténmentes étcsokoládé
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Olvasson tovább! Így segít a céklalé az egészségünk megóvásában!
Elkészítés:
A céklákat megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk és puhára főzzük. Amint kihűl, a cékla darabokat az olvadt vajjal simára dolgozzuk botmixer segítségével. A tojások sárgáját a xilittel habosra keverjük, majd a céklás masszával elegyítjük. A száraz hozzávalókat is hozzáadjuk, majd a tojások felvert habjával lazítjuk, végül belekeverjük a durvára aprított csokoládét. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és 160 fokra előmelegített sütőben 60-75 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat!