A tízórai allergiás reakciókat válthat ki
Kanadai egészségügyi dolgozók arra figyelmeztetik a szülőket, hogy gyermekeik allergiás reakcióinak tudatában csomagolják a napi tízórait - tudatta a redorbit.com.
Az ottawai központú Health Canada (Kanada Egészsége) és a Canadian Food Inspection Agency (Kanadai Élelmiszerellenőrzési Hivatal) szeretné felhívni a szülők figyelmét arra, hogy néhány komoly allergiás tünet hirtelen jelentkezik, és sokszor ételek váltják ki, ami akár életveszélyes is lehet egy gyermek esetében.
A gyermekeknél leggyakrabban allergiás tüneteket kiváltó élelmiszerek listáján többek között szerepel a mogyoró, a dió, a szezámmag, a szója, a halak, a rákfélék, a kagyló, a búza, a tojás és a tej is.
Az allergiát kiváltó anyagokból akár egy harapás is elég ahhoz, hogy a reakció tünetei perceken belül jelentkezzenek. Az allergiás reakciók legveszélyesebb fajtái – légzési nehézségek, alacsony vérnyomás vagy sokk – eszméletvesztéshez, legrosszabb esetben hirtelen halálhoz vezethetnek.
Néhány általános iskola korlátozza az ebédre hozható ételeket, így a szülők kénytelenek követni az általuk előírt szabályokat – ha allergiás a gyerek, ha nem.