Húsvéti allergének: erre figyeljen, ha allergiás!
Sokan tisztában vannak azzal, hogy húsvétkor is körültekintőnek kell lenniük például a tojással vagy a magas hisztamin tartalmú füstölt húsokkal. De az talán már kevésbé ismert, hogy a barka, a locsolókölni vagy a plüssökben megbújó poratkák is allergének lehetnek.
A leggyakoribb húsvéti allergéneket dr. Somogyi Éva, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, gyermektüdőgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa mutatta be.
Barka
Húsvétkor a legtöbb otthonban megjelenik a barka, mint az egyik legfontosabb jelkép. Jézus Jeruzsálembe való bevonulásakor az emberek a ruhájukat és lombos pálmaágakat terítettek a Megváltó elé az útra, ma ennek emlékére szentelnek barkát a templomokban. Ezenfelül a barka, kora tavaszi virágként az újjászületés szimbóluma is. Fontos tudni, hogy a barkák valójában a fűzfa vesszőin található szórt állású rügyek, amelyek kinyílt állapotban sárga színű porzóikból kezdik el szórni az erősen allergén virágport. Ezért fűzfa allergiásoknak nem ajánlott barkát tartani a lakásban, különösen nem huzatos helyen, vagy az ágy közelében, mert így még nagyobb pollenterhelésnek lehetnek kitéve. Ha mégis van otthon barka, napi porszívózás és nedves portörlés is szükséges a virágpor eltávolításához.
Nyúlszőr
Az állatvédők minden évben figyelmeztetnek, hogy csak megfontoltan ajándékozzunk élő állatot, és ez igaz a húsvéti nyúlra is. Ha viszont mégis beszereztünk egyet, lehetőleg tartsuk azt a kertben vagy az erkélyen, és simogatásuk után mossunk kezet. A nyuszit rendszeresen fürdessük, és a szőrét keféljük át, a ketrecét tisztítsuk meg, az almot cseréljük, így csökkenthető a lakásban elszóródó allergén mennyiség. A nyúlszőr allergiára akkor lehet gyanakodni, ha szénanáthás tünetek (orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés), asztmás tünetek vagy csalánkiütés jelentkezik a nyuszi közelében.
Plüssfigurák
A plüssállatok önmagában nem allergizálnak, de mivel nagyon könnyen megtelepednek bennük a poratkák, mégis kiválthatnak allergiás tüneteket. Ennek elkerülése érdekében lehetőleg olyan játékokat vegyünk, melyek 60 fokon hetente moshatóak és szivaccsal vannak kitömve. Jó tipp lehet az allergiás gyermeknél, ha a játékállatot hetente legalább 12-48 órára a fagyasztóba tesszük, majd kimossuk. Így ki lehet pusztítani az atkákat és az allergénjük is eltávolíthatóvá válik.
Locsolókölni
Illatanyag-allergiát okozhat bármely illatanyagot tartalmazó készítmény, így például egy-egy arckrém, dekorkozmetikum, naptej, parfüm, és e tekintetben különösen kockázatos lehet a locsolókölni, ami általában nem túl magas minőségű, mesterséges összetevőket tartalmaz. Akkor lehet ilyen allergiára gyanakodni, ha a termék a bőrre kerülve viszkető, piros kiütéseket vált ki. Ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan melyik összetevőre allergiás az illető, el kell végeztetni egy illatanyag-allergia tesztet. Ha kiderül, hogy például a bergamott, a citrom illóolaj, vagy bármi más okozza a tüneteket, azt a továbbiakban nyilvánvalóan el kell kerülni. Azok a nők, akik allergiásak valamely illatanyagra, vagy különböző tünetet, gyakran fejfájástivált ki náluk a sokféle illat, inkább a ruhájukra kérjék a locsolást, mert azt gyorsan lecserélhetik, kimoshatják.
Tojás
A húsvéti ünnep alatt fokozottan ügyeljünk a tojásallergiás beteg étrendjére. Számos pékáru, krémtöltelék is tartalmazhat tojásfehérjét, ezért vendégségben is mindig kérdezzünk rá az egyes fogások összetevőire. A tojásallergia tüneteként csalánkiütés, ekcéma és néha nehézlégzés, orrfolyásos panaszok, arc, szemhéj, ajak ödéma jelentkezhetnek.
Édesség összetevők
Húsvétkor a gyerekek jellemzőan nagy mennyiségű édességet kapnak, ami a túl magas kalóriabevitelen túl más kockázatokat is tartogathat. Az ételallergiás gyerekeknél ugyanis nagyon résen kell lenni, hiszen a mogyorót is tartalmazhat feliratú édességet a mogyoróallergiás gyerekeknek tilos fogyasztaniuk. Ugyanez igaz a tejallergiásokra is.
A gyermekkori ételallergiákkal kapcsolatban azonban fel kell hívni a figyelmet, miszerint az IgG és az IgG4 tesztek nem validáltak és nem ajánlhatók élelmiszer-allergia diagnosztizálására. Ennek fényében másképpen kell tekinteni például a gyakran felmerülő tejfehérje-allergiát kimutató tesztekre. Az IgG alapú tesztek 50-60%-ban pozitívnak bizonyulnak tejfehérjére, de ez nem egy elfogadható teszt, így nem igazol tejfehérje allergiát a pozitivitása. A terheléssel és IgE alapú tesztekkel igazolt tejfehérje allergia gyakoriág csupán 1%! A Magyar Gyermekorvosok Társasága által is jegyzett állásfoglalásból kiderül, hogy a nem validált tesztekkel „bizonyított” táplálék-allergiák legfontosabb következménye, hogy az eképpen diagnosztizált gyermekektől megvonják az adott tápanyagot (igen gyakran a tejfehérje tartalmú élelmiszereket), amely részben fölösleges lépés, részben növeli a hiányállapotok kialakulásának esélyét, sőt, akár fokozza is az allergiák megjelenésének, súlyosbodásának kockázatát.
– mondja dr. Somogyi Éva, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa.– Ha tehát a szülő arra gyanakszik, hogy a gyermek tünetei összefüggésbe hozhatók valamilyen élelmiszerrel, még ha nem is tudja pontosan, mi az, mindenképpen a témában járatos szakorvoshoz forduljon, és még csak véletlenül se essen az otthoni diagnosztizálás és a nem validált módszerek csapdájába.
Csokitojás, sonka és más magas hisztamin tartalmú ételek
A húsvéti asztalról szinte sosem hiányzik a sonka, a füstölt húsok, a kalács, a tojás, és szinte mindenkit megkínálnak süteményekkel, amelyek kakaót, diót tartalmazhatnak. A csokinyúl és a csokitojás pedig egyenesen kötelező. Ezekben az élelmiszerekben a magas hisztamin tartalom a közös pont. Éppen ezért a hisztamin intoleranciával élők vagy nagyon körültekintőek kell, hogy legyenek húsvétkor, vagy kellemetlen tünetekre készülhetnek. Kivéve, ha okosan helyettesítik a problémás összetevőket!
A tyúktojás, amelynek fehérjéjében magas a hisztamin tartalom, remekül helyettesíthető fürjtojással (ennek is van hisztamin tartalma, de jóval alacsonyabb), a füstölt sonka helyett jó megoldás lehet a nem füstölt, de főtt pulykasonka, a csirke- vagy pulykamell. A süteményekbe, ha dió helyett mandulát teszünk, akkor azok hisztamin tartalmát tudjuk csökkenteni. Élesztő helyett sütőporral dolgozhatunk. A zöldségtálról lehet el kell hagynunk a magas hisztamin tartalmú hagymaféléket, paradicsomot, savanyúságokat, stb. Jobb választás a kígyóuborka, a retek, a zellerszár, a jégsaláta, a répa.
Azonban itt is figyelni kell, ha a családban vagy a vendégek között pollen-gyümölcs, zöldség keresztreakcióval küzdő allergiás beteg van. Azzal pedig mindenképp számolni kell, hogy az alkoholos italok mind magas hisztamin tartalmúak, de ha egy pohárral szeretnénk koccintani, érdemes fehérbort választani.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!
Tavaszi szemallergia: ezt teheti a könnyező, viszkető szem ellen