Ezeket látta már?

A tej: élet, erő és rákmegelőzés!

Betegségek
2009. január 01. 00:00
Módosítva: 2016. február 22. 20:32

A tej jelentős kalcium és D-vitamin forrás, melyeknek nemcsak az erős csontok kialakulásában és megtartásában lehet szerepük. Az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent tanulmány szerint a kalcium és D-vitamin együttesen akár 60 százalékkal i

A tej jelentős kalcium és D-vitamin forrás, melyeknek nemcsak az erős csontok kialakulásában és megtartásában lehet szerepük. Az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent tanulmány szerint a kalcium és D-vitamin együttesen akár 60 százalékkal is csökkentheti a rákos betegségek előfordulását nőkben.

tej5-d000000300ca558a00292

Forrás: EgészségKalauz


A vizsgálatban ezernél is több, 55 évnél idősebb nő vett részt, akiket három csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai 4 éven keresztül kalciumot (naponta 1400-1500 mg-ot) és D-vitamint (1100 IU-nemzetközi egység), egy másik csoport tagjai csak kalciumot szedtek, a kontroll csoportnak pedig placebót (hatóanyagot nem tartalmazó tablettát) adtak. A kutatók szerint az első csoportban 60, míg a másodikban 47 százalékkal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő a kontrollhoz képest. Ez alátámasztja korábbi kutatások eredményeit, amelyek szerint a kalcium és D-vitamin együttes szedésének köszönhetően a reproduktív korú nőkben kevesebb emlőrák, míg idősebbekben kevesebb vastagbélrák alakul ki.

A vizsgálat ideje alatt összesen 50, főleg emlő-, vastagbél- és tüdőrákot (nem bőrrák, mely kialakulása a káros ultraviola sugárzással hozható összefüggésbe) diagnosztizáltak, ebből 13-at az első évben, melyek valószínűleg már a tanulmány kezdetén is jelen voltak. Ha ezeket figyelmen kívül hagyjuk, kalciummal és D-vitaminnal a tumorok háromnegyede (77 százaléka) megelőzhető.

"Ez az első klinikai vizsgálat, mely igazolja, hogy a D-vitamin csökkentheti a rák kialakulásnak kockázatát." - mondta Dr. Joan Lappe, az omahai Creighton Egyetem táplálkozástani szakértője.

"A tej kiváló kalcium és D-vitamin forrás. Három pohár tej elfogyasztásával 900 mg kalciumot és 300 egység D-vitamint vihetünk be naponta a szervezetünkbe. Az amerikai lakosság kalcium szükségletnek legalább 70 százalékát tej és tejtermékek fogyasztásával fedezi. Megfelelő táplálkozással egyszerűen csökkenthető lenne a rák kialakulásának esélye." – magyarázta a szakember.

medipress

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# Daganatos betegségek

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés