Rákmegelözés
Kérdés: A mai tudomány szerint valamilyen táplálékkiegészitővel vagy vitaminnal megelőzhető a leukémia és más rosszindulatú rákos megbetegedések? Az erős immunrendszer valóban megelőzi ill. legyőzi a rákot?
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Rengeteg táplálékkiegészítőről, vitaminról, adalékról, sőt magáról ételről-italról hírlik, képes csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. Nagyjából ugyanennyi anyagról tudjuk, hogy képesek
emelni ugyanezt a kockázatot.
Az is igaz, hogy bizonyos életmód (étkezés, stresszor, stb.) mellett gyakoribbak, mások mellett ritkábban alakulnak bizonyos ráktípusok. Talán általánosságban elmondható, hogy az általános "'well-being"', azaz optimális szellemi-fizikai terhelés-nyugalom egyensúlya, megfelelő táplálkozás (rostdús, vitamindús, tartósítószerekben alacsony, stb.) mellett ritkábban tapasztalunk bizonyos rákos megbetegedéseket. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy sajnos egyes (pl. bizonyos vastagbél, mellrák típusok) genetikai háttérrel rendelkeznek, bár mégsem lesz minden pozitív genetikai hátterű ember beteg. Tehát a kérdés ráktípusonként változhat, rendkívül összetett
A medicinában, főleg a kezelés terén standarddá vált TAO: tényeken alapuló orvoslás ezen a téren is kezd meghonosodni. Mindez annyit tesz, hogy komoly intézetek, orvoscsoportok vizsgálják - szigorú etikai elvek betartása mellett -, 1-1 fent említett csoport hatásosságát, hatékonyságát olyan betegcsoporttal szemben, akik NEM kapják a szóban forgó készítményt. Az etikai elvekhez hasonlóan a kiértékelés is igen szigorú matematikai-statisztikai szabályok szerint kell, hogy történjen. Ez alapján nevezhető egy vizsgálat eredményesnek, egy vegyület/készítmény hatásosnak.
Ilyen vizsgálat történt pl. nemrég a zöldteával szájüregi rákok esetén, de vannak leírások D-vitamin (!), flavonoidok, gombák, stb. jótékony hatásáról. Vannak komplex, kivonatokat tartalmazó készítmények is. Célszerű az interneten, gyógynövényboltokban, patikákban érdeklődni ezek felől.
Jó egészséget kívánok,
dr. Altorjai Péter