Rákkeltő hatás ételízesítőtől?
Kérdés: Tisztelt Szerkesztő! Egy kérdésem lenne. Igaz az,hogy az ételízesítőben rákkeltő anyagok vannak? Én többféle ismert fajtát is használok. Nagyon megköszönném gyors válaszukat, mert nem tudom,hoy hanyagoljam-e a használatát vagy ne! Köszönettel:
Válasz:
Magyarországon élelmiszer csak akkor kerülhet forgalomba, ha annak összetevői között rákkeltő anyag nem szerepel. Ezért az Országos Élelmezési es Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) felel, ami a kereskedelmi forgalomban kapható élemiszereket törzskönyvezi és ellátja forgalombahozatali engedéllyel. Természetesen előfordult már, hogy egy élelmiszerről utólag derült ki, hogy rákkeltő. Ezeket a hatóságok a forgalomból azonnal kivonják (ld. aflatoxinnal szennyezett dél-amerikai paprika ügye). Ezért nem kell tehát tartania attól, hogy az Ön által kedvelt ételízesítők bármilyen módon is ártani tudnak az egészségének.