Ételallergia?
Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!
Egy szombati napon a városligetben voltunk egy egészségliget című rendezvényen, ahol elfogyasztottam egy gyrost, mely után a két karom hajlatában, és a lábfejemen hólyagok jelentkeztek, pár perc lezajlása alatt, valamint a csuklómon csalánkiütés. Az ajkaim bedagadtak, valamint az állam is, és elzsibbadt, meg a fülem is, mint mikor az ember a fogorvosnál érzéstelenítőt kap. Egy bőrgyógyász orvostól ezt a választ kaptam: Ez nem igazi allergiás állapot. Ezek a fűszerek más mechanizmus alapján okozna csalánkiütéseket ill. dagadásokat. Erre nincs vizsgálat.
Kérdésem: ez valóban így lenne igaz? És ha legközelebb nem a szám és arcom dagad be,hanem mondjuk a torkom? Kérem adjon tanácsot, mert tanácstalan vagyok, hogy most ezt célszerű e valahogy kivizsgálni, vagy éljek így, és ha megyek valahova egy calcium legyen nálam és bízzak a szerencsében hogy komolyabb bajom nem lesz?
Válaszát előre is megköszönve
Tisztelettel:
Válasz:
Nem ritka az Ön által leírt ún. prompt élelmiszer-, vagy ételallergia.
Ennek számos forrása lehet, de legvalószínűbben azok az anyagok (E-anyagok), melyek az élelmiszerekben adalékként szerepelnek, mint pl. állományjavítók, ízfokozók, színanyagok stb.
Érdemes - ha még nem nézte meg - az E-anyagok netes hivatkozásait kissé áttanulmányozni ebből a szempontból.
Létezik az ún. kínai-étterem szindróma is, melynek hátterében a nátrium-glutamát nevű segédanyag áll (pl. levesporokban, készételekben is gyakori), és az is produkál az Ön által leírtakhoz eléggé hasonló tüneteket.
Tipikus és jellemző ételallergia volt ez, még szerencsés eset, hogy nem fajult gége-ödémás állapotba, mert az már sürgősség lett volna...
Azt javasolom Önnek, hogy keresse fel az illetékes allergológiai/immunológiai szakrendelést e tünetekkel, és mondják meg ők, hogy milyen vizsgálatokat lehetne végezni.
Ez nem bőrgyógyászi feladatkör, itt a bőrjelenség csak kísérőtünet volt valójában.
Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel: