Ezt a diétás kakaós csigát bűntudat nélkül megeheti
Cukormentes kakaós csiga: mentőöv mindenkinek, aki péksüteményre vágyik. Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén akár a szénhidrát diéta része is lehet.
Az alábbi mennyiségből 12 db csiga lesz, összesen 200 gramm szénhidrát, 1 db kalácska 16-17 gramm szénhidrátot tartalmaz. A recept elkészítési ideje 75 perc.
Ezeket a hozzávalókat készítse elő a konyhában
- 210 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 90 gramm fehér tönkölybúza liszt
- 1 db tojássárgája
- 15 gramm friss élesztő
- 25 gramm 1:4 édesítő
- bő 2 dl 30 %-os tejszín (nem főzőtejszín, habtejszín) és forró víz 2/3-1/3 arányú keveréke
- 1 evőkanál étolaj
A krémhez:
- 25 gramm 1:4 édesítő (négyszerese a hagyományos fehér cukornak, ez lehet DW 1:4, vagy Paleo, de bármilyen édesítő, kinek-kinek ízlése szerint)
- 50 gramm cukormentes holland kakaópor
- 100 gramm szobahőmérsékletű teavaj
A tészta meglocsolásához
- kb. 100 gramm 30 %-os cukormentes tejszín (nem főzőtejszín, habtejszín!)
Nem tud lefogyni? Ezek a vizsgálatok kiderítik, mi az oka - kattintson!
Így készítse el 10 lépésben
- A liszteket átszitáljuk (a teljes kiőrlésű lisztből átszitálást követően a korpa is hozzáadható), a közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukorhelyettesítőt.
- Ráöntötjük a langyos tejszín-melegvíz keverékét, hozzáadjuk az 1 db tojássárgáját, valamint az étolajat. Nem ragadós tésztát kell, hogy kapjunk. A tejszín-víz keverékét inkább apránként adjuk hozzá, mivel lisztfüggő, hogy mennyi „tejet” vesz fel.
- Alapos kidagasztást követően 45 percig, langyos helyen kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, elkészítjük a krémet. (A hozzávalókat szép simára kidolgozzuk, nem kell fölmelegíteni.)
- A kelesztési idő leteltét követően a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, egyenletesen megkenjük a krémmel, majd föltekerjük, mint a bejglit.
- Cérnával (igen, azzal! ) kb. 2,5 cm-es szeletekre vágjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük (sajnos nagyobb tepsire lett volna szükség, mert roppant ducikra keltek), és újabb 30 percet kelesztjük.
- Közben a sütőt 180 C-fokra előmelegítjük, majd a 30 perc kelesztési idő leteltét követően (alsó-felső sütési módban) kb. 15 percig sütjük. (Ha látjuk, hogy kezd pirosodni a teteje, akkor vegyük ki!)
- Kivesszük a sütőből, és egyenként meglocsoltjuk a csigákat a 30 %-os cukormentes tejszínnel.
- További 10 percig sütjük (addig, míg a tészta a tejszínt be nem szívja).
Olvasta már?
- Így vacsorázzon, ha cukorbeteg
- 5 alapanyag, amit bátran használhat a konyhában
- Alig eszik cukrot, mégsem mozdul a mérleg? Ezen változtasson!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!
Fogyaszt, felfrissít és migrén ellen is hat az indiánok energizáló gyógynövénye
Forrás:
Recepttár
Adja hozzá a Híreket
a Google hírfolyamához