Irány a zöldséges! (Harcban az Alzheimer-betegséggel)
Gyógyszer a zöldségestől az Alzheimer-kór leküzdésére? Az antioxidánsokban gazdag étrend, mint pl. sok almalé fogyasztása segíthet a memóriazavarokkal járó betegségek tüneteinek enyhítésében.
A Massachusettsi Lovell Egyetem kutatói egy közkedvelt gyümölcs, az alma hatását vizsgálták állatkísérleteikben. A kutatás során arra keresték a választ, serkenti-e az alma az agyműködést, és az eredmények azt igazolták, hogy igen.
A kutatók felnőtt (9-12 hónapos) és idős (2-2,5 éves) egereken tesztelték a gyümölcs hatásait. (Az egerek közül néhányat kifejezetten úgy neveltek, hogy a humán ra emlékeztető tüneteik legyenek). Az egereket véletlenszerűen három csoportba osztották, és az első csoport standard, a második táplálékszegény étrendet kapott, míg a harmadik csoportban a táplálékhiányos diétát almalével egészítették ki, amit az egerek ivóvizébe tettek.
Az almát is fogyasztó egerek agyában megnövekedett az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyag koncentrációja, és az egerek a hagyományos labirintus-teszteken kifejezetten jobban teljesítettek, mint a többiek. "Egyszerűen megdöbbentő volt, hogy az almaleves csoport mennyivel jobban teljesített a teszteken" - mondta Dr. Thomas Shea, a kutatások vezetője.
"Kutatási eredményeink alapján kijelenthetjük, hogy az antioxidánsokban gazdag étrend, mint pl. sok almalé fogyasztása segíthet a memóriazavarokkal járó betegségek tüneteinek enyhítésében. Reméljük, hogy egy nap majd a különböző almából készült termékek kiegészítő terápiás elemei lehetnek az Alzheimer-kóros betegeknek" - mondta Dr. Shea.