Ezeket látta már?

Szívvédő káposzta: saláta, ami felér egy doboz multivitaminnal

Dietetika
2022. június 22. 13:34
káposzta, vitaminok, saláta, vitamin, mulivitamin, szívvédő

A káposzta talán az egyik legolcsóbb szuperélelmiszer. Nézzük, milyen tápanyagokat tartalmaz!

Miért olyan egészséges a káposzta?

A káposzta nemcsak azért lehet népszerű, mert kedvező az ára és hazánkban is könnyen elérhető: a kutatók szerint az egyik legegészségesebb zöldségféle, mely számos betegség kialakulásának kockázatát csökkentheti.

A káposztában több tucat különböző flavonoid és fenol található, melyek antioxidáns hatásuknak köszönhetően védik a szervezetünket az oxidatív stressz és a káros szabadgyökök okozta károsodásoktól.

A káposzta rendszeres fogyasztása éppen ezért segít megelőzni a szív- és érrendszeri panaszokat és bizonyos daganatos betegségeket is. Különösen a húgyhólyag-, a vastagbél- és a prosztatarák ellen lehet hatásos a káposzta, a benne található, kéntartalmú hatóanyagnak, a szinigrinnek köszönhetően.

A káposzta nagyszerű forrása a K-, a C- és a B6-vitaminnak, valamint a mangánnak és a káliumnak, emellett pedig rostokat is tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek a megfelelő emésztéshez. Ráadásul, annak ellenére, hogy mennyi hasznos tápanyagot tartalmaz, a káposzta kalóriatartalma igen alacsony, így a diétázóknak is érdemes beépíteni az étrendjük be ezt a zöldséget!

Lila káposzta, a szívünk védője

A káposztában – különösen annak lilás színű változatában – nagy mennyiségben találhatóak olyan hatóanyagok (melyek pl. a zöldség színét is adják), amelyek kiegyensúlyozóan hatnak a koleszterinszintre, csökkentik a vérzsírszintet, így annak a kockázatát is, hogy érszűkületet okozó plakkok alakuljanak ki. A káposzta összetevői segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát is.

A C-vitamin hiány akár halálos is lehet! Kattintson tovább a részletekért!

Bár a káposztáról sokan úgy tartják, hogy nehezen emészthető és megterheli a gyomrot, valójában kifejezetten jót tehet az emésztésünknek (természetesen vannak olyanok, akik nem "bírják" annyira a káposztát, vagy a vele rokon, egyéb úgynevezett keresztesvirágzatú zöldségeket), különösen ha egészségesebb módon van elkészítve. A káposztában ugyanis olyan hatóanyagok is vannak, melyek jótékonyan hatnak a gyomrot, illetve a beleket borító nyálkahártyára, és hozzájárulhatnak például a fájdalmas gyomor- és nyombélfekélyek gyógyulásához.

Nem árt az óvatosság

Bármennyire is egészséges a káposzta, az érzékenyebb gyomrúaknak nem árt óvatosnak lenni vele. Érdemes kerülni a káposztát és a hozzá hasonló zöldségeket (pl. a brokkolit, karfiolt) azoknak, akiknek gyakran van hasmenése, mert rosttartalmuk és gázképző összetevőik irritálhatják az egyébként is igénybe vett bélrendszert.

Egészséges káposztasaláta recept

  • Tisztítson meg fél fej káposztát,
  • szeletelje fel apróra,
  • majd adjon hozzá 3 db apróra reszelt, megmosott sárgarépát.
  • Egy pohár joghurtban keverjen el 2 csipet borsot, 2 csipet sóval,
  • majd öntse rá a zöldségekre.
  • Az egészet alaposan keverje össze, tegye hűtőbe fél órára, majd fogyassza egészséggel!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# kaposzta # káposztasaláta # káposztasaláta recept # antioxidáns # multivitamin

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés