Tavaszi gombaszedés: egy kulináris sport
A kissé heves márciusi tél után villámgyorsan beköszöntött a tavasz. A tekintélyes csapadékmennyiségnek a gombákat szedők biztosan örülnek, mert akár kevesebb testmozgással is szép mennyiség szedhető ehető gombákból - és persze előbújtak már mérgező fajok is. Rövid ízelítőként nézzünk be egy virtuális gombászkosárba, hogy mivel is lehet mostanában találkozni!
A tavaszt legelső gombaként az osztrák csészegomba szokta köszönteni, gyakran már a hófoltok közül kilátszanak az élénkpiros termőtestek, melyek korhadó fadarabon nőnek és kis csészére, kehelyre emlékeztetnek. Ehető gombák, de méretüknél fogva étkezési jelentőségük nem nagy, inkább ételek dekorációjaként használhatók.
Forrás: EgészségKalauz
Általában a legelső, nagyobb tömegben található, ehető gombák a kucsmagombák, azok közül is a cseh kucsmagomba példányai. Harang alakú, sárgás, barnás süvege ráncos felületű, tönkje fehéres. Félbevágva látható, hogy a tönk belseje üreget képez, melyhez a tetejénél kapcsolódik a süveg.
Forrás: EgészségKalauz
A kucsmagombák mérgező "párja" a papsapkagombák, melyeket gyakorlatlan szem összetéveszthet egymással. A vörösbarna papsapkagomba előfordul a cseh kucsmagombához hasonló területen, azonban süvege kissé vörösesebb és nem harangalakú, bordázott, hanem kevésbé szabályos, általában három csúcsú, tekervényezett.
Forrás: EgészségKalauz
Megfelelő körülmények között az év minden szakában megtalálható az ehető (sőt, gyógyhatású) júdásfülgomba, mely korhadó fadarabokon, főleg bodza anyagán, tölgyön terem. A gomba nevét onnan kapta, hogy állaga zselés, porcos, és kis képzelőerővel egy fán növő fülkagylóra emlékeztet. Színe barnás, belső felületén még ráncokra emlékeztető gyűrődések is lehetnek.
Forrás: EgészségKalauz
Ahogy haladunk előre a nyár felé, némelyik gomba eltűnik, és jövő évig már nem is bukkan fel többet. Némelyik még szedhető lesz egy darabig, és ha folytatódik a csapadékban gazdag időjárás, akkor a később termő fajok is gyűjthetők lesznek. Arról viszont semmiképp ne feledkezzenek el: a szedett gombákat fogyasztás előtt gombavizsgálóban vizsgáltassák meg!
A leírás és a fényképek az okostelefonon használható - a meghatározó gombahatározó anyagai alapján készültek.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!