A magnézium javítja a cukorbetegséget
Elegendő magnézium fogyasztása segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását - vélik amerikai kutatók.
Az Észak-Karolinai Egyetem szakemberei új kutatásukban rámutatnak arra, hogy mintegy felével csökkenhet a kialakulásának kockázata azoknál az embereknél, akiknek bőséges mennyiségben jut be magnézium szervezetükbe akár mindennapi ételeiken keresztül, akár vitamin kiegészítőként.
A kutatási eredmény részben magyarázatot adhat arra, hogy a magnéziumban gazdag teljes őrlésű gabona fogyasztását miért hozzák összefüggésbe az alacsonyabb cukorbetegségi rizikóval.
A kutatók 4497 férfit és nő esetében vizsgálták a magnézium bevitelét és a cukorbetegség kockázatát. Kutatásuk kezdetén a vizsgált alanyok 18-30 évesek voltak, a 20 évig tartó megfigyelési periódus végére 330-an lettek cukorbetegek.
A szakemberek megállapították, hogy 47 százalékkal csökkent a cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál az egyéneknél, akinek szervezete 200 milligramm magnéziumhoz jutott minden egyes ezer kalória elfogyasztásakor, azokhoz képest, akiknek a szervezetébe kevesebb mint 100 milligramm magnézium került 1000 kalória bevitelével.
A kutatók arra is felfigyeltek, hogy ahogy nőtt a magnézium-bevitel, úgy csökkent a gyulladás számos markerjének a szintje, illetve a vércukorszintet szabályozó inzulin hormon hatásaival szembeni ellenállás. Mint megállapították, a vérben lévő magasabb magnéziumszint az inzulinrezisztencia alacsonyabb szintjével áll kapcsolatban.
"A magnézium bevitelének növelése fontos lehet az inzulinérzékenység javítása, a gyulladáscsökkenés és a cukorbetegség kockázatának mérséklése szempontjából" - magyarázta Ka He, a kutatás egyik szerzője.
A Diabetes Care szaklapban megjelent tanulmányukban a szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák: további nagyszabású klinikai vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy ezt az okozati összefüggést egyértelműen kimutathassák.